God nat og sov godt – ja men hør lige her:

For mange år siden, var jeg så heldig at have, bl.a. nylig afdøde Jesper Juul som lærer. Jesper havde en formidabel evne til at formulere verden set fra barnets vinkel.

Om at putte børn, sagde han bl.a.:

I mange år har det været god latin, at man ikke skulle lade sig mærke med barnets gråd, når det skulle falde i søvn. ​

Jesper Juul kommenterede denne opfattelse således:

Hvis man lader et lille barn ligge og græde sig i søvn, så er det fordi man forestiller sig, at barnet går hen og bliver en lille hustyran, hvis man tager det op og trøster det. Derfor er der forældre, der tror, at man skal lade barnet ligge, fordi man jo naturligvis ikke ønsker sig en lille hustyran.

Altså: lad barnet ligge, til det falder i søvn, ”så kan det lære det”.

Når så barnet endelig faldt i søvn, og forældrene klappede i deres hænder med ”Ja, der kan I selv se-følelsen”, så sagde Jesper, ”Jamen det falder jo i søvn af udmattelse” og fortsatte ”Hvis man tror, at man skal lade barnet ligge, så det ikke kommer til at ”styre hele huset”, så skal man forestille sig, at det lille barn ligger og udtænker snedige planer”.

Nej vel, det er der vel ingen der tror på – det lille barn græder, fordi det har brug for at fortælle sine forældre, at et eller andet ikke er godt for det (jeg er bange/jeg er ked af det/jeg savner dig/jer/ jeg er sulten osv.)

Forældrenes vigtigste opgave er netop at vise barnet (med handlinger/adfærd) ”jeg er her for dig / du kan regne med mig”.  Charlotte Grumme

Charlotte Grumme | Damtofte Søndre Stræde 6 | 2920 Charlottenlund | charlotte@grumme.dk​ | Tlf.: 20 32 69 30