Sådan gik det

​Jeg havde ikke været jordemoder ret længe, før jeg tænkte på, at de spørgsmål de gravide kvinder stillede, måtte kunne besvares bedre. Jeg tænker her bl.a. på den måde jordemødre og læger besvarede kvinders spørgsmål omkring deres sexliv, når de var gravide eller efter fødslen.


Lægen/jordemoderen svarede sædvanligvis undvigende, i generelle vendinger og lod dermed i realiteten kvinden i stikken. F.eks. husker jeg en kvinde der rødmende og med blikket sænket forsigtigt fik fremstammet, ”Må jeg være sammen med min mand?”. Lægen svarede kort, ”Ja, med forsigtighed”. Hvad er forsigtighed, tænkte jeg. Det der er forsigtigt for den ene, kan være uforsigtigt for den anden. Så vigtige spørgsmål må man kunne besvare langt bedre og mere sagligt, syntes jeg. Min reaktion var, at jeg måtte vide noget om sexologi og kommunikation. Det havde vi ikke lært noget om på Jordemoderskolen.

Nogle år senere deltog jeg derfor i Dansk Forening for Klinisk Sexologis 1½ års træningsprogram til sex- og samlivsterapeut. På det tidspunkt havde jeg ikke i tankerne, at jeg skulle være psykoterapeut, kun at jeg skulle lære noget mere, så jeg selv, og de jordemoderelever som jeg underviste på Jordemoderskolen, kunne være bedre rustet til at besvare de gravide kvinders både relevante og vigtige spørgsmål om sex og samliv uden at rødme eller svare undvigende på grund af vores egen generthed.​

Charlotte Grumme | Damtofte Søndre Stræde 6 | 2920 Charlottenlund | charlotte@grumme.dk​ | Tlf.: 20 32 69 30